Dom > Новости > Sadržaj
Како заштитни зид може спречити несреће
- Aug 12, 2011 -


Усред недавне вести о застрашујућем колапсу двоструког крана 3. августа, који је срушио више кућа и продавница у Холандији, важност сигурносне сигурносне дизалице и даље показује да се не може довољно нагласити. Кранови и дизалице су неопходни у многим грађевинским апликацијама, као што је изградња моста у Холандији гдје се догодио овај недавни колапс. Недостатак опреме и неправилна употреба дизалица изазивају несреће, имовинску штету, повреде и смртне случајеве сваке године. Спровођење безбедности надземних дизалица које препознаје опасности и придржава се једноставних инспекцијских и безбедносних смерница може смањити вероватноћу ових несрећних догађаја.


How Overhead Crane Saftey Can Prevent Accidents.jpg

Опасности које треба да пазите

■ Електричне опасности. Довођење у контакт са електричним водовима може бити смртоносно; правило је претпоставити да су све линије уживо. Иако обично штети особи у директном контакту са дизалицом, постоји ризик од повреде других. Планирање безбедности пре посла може бити од користи у спречавању електричних опасности. Локални сигурносни прописи ће приказати сигурно растојање између оператера и далековода. Означавање безбедне удаљености са траком и знаковима може бити корисно за пружање визуелне помоћи оператеру дизалица.

■ Преоптерећење. Здрав разум каже да дизалица никада не сме бити преоптерећена мимо номиналне тежине; у супротном, ризикујете крах крабрања крана. Међутим, често се дешава када искусни оператер одлучи да поверује свом инстинкту о томе какву врсту оптерећења може носити њихова крана, умјесто да прате процедуре безбедности. Коришћење система за мерење оптерећења и других технологија може помоћи у спречавању преоптерећења.

■ Сиде пулл. Дизалице и дизалице дизајниране су да се подигну равно нагоре и према доле према Институту произвођача дизалица и Удружењу произвођача крана компаније Америке. Бочна потеза може проузроковати да жичани конопац излази из жлеба и оштети га ударајући бубњем или преостали конопац. Није чудно да је конопац скочи у сами бубањ, изазивајући га да се споји око вратила и ставља додатни стрес на конопац.

■ Падајући материјали. Увек постоји ризик од пада материјала на било којој градилишту. Механички квар, клизање, оштећење вида и неспособност у име оператера дизалице су сви потенцијални узроци. Важно је да радници носе своје чарапе и да се ангажују у мјерама личне сигурности; Међутим, то често није довољно да се спречи повреда или смртност када се оптерећење опали.

■ Проблеми са кочењем. Доприносни фактор опасности падајућих материјала је ослањање на друго кочење. За све дизалице потребне су примарне и секундарне кочнице, а електрична дизалица ће имати кочницу бубањ или диск кочницу која не може бити сигурна. Ово је да би се осигурало да ће кран наставити да држи своје оптерећење ако се напајање изненада угаси.

Секундарне кочнице нису одушевљене

Постоје два главна типа секундарних кочница, механичке кочнице за терет и регенеративне кочнице. Механичке кочне оптерећења ријетко се користе јер су скупе и генеришу много топлоте. Регенеративне кочнице су чешће, али нису дизајниране да задрже оптерећење у резултату отказа примарне кочнице, већ ће смањити оптерећење при стандардној брзини рада.

Имајте на уму да без обзира каква секундарна кочница користи кран или дизалица, није безбедно ходати под оптерећењем. Да ли оптерећење узима контролисани пад или само пада, резултати за било кога испод оптерећења могу лако бити фатални. Сигурна сигурност надземних крана претпоставља да се оператер дизалице не ослања на помоћ секундарних кочница.

Сигурносни позиви за дневне прегледе

Једноставна провера безбедности захтева од оператора да користи своје очи и уши и води евиденцију о томе шта проналази. Визуални преглед често може потврдити да ли:

■ Област је јасна

■ Дизалица изгледа оперативно

■ Кран може бити потребно поправити

Такође је важно провјерити да ли су постојане и функционалне. Оператори крана треба да обезбеде да дизалица ради у свим правцима, а да упуте дугмади одговарају његовом покрету. Сигурносни круг ће бити онемогућен и сви тастери за усмеравање ће бити погрешни ако се фазне снаге случајно повуку.

Искусан оператер може много да говори слушајући и кран, укључујући и неуобичајене звуке при покретању дизалице или кретање колица и моста. Након испитивања дизалице и прегледавања контролне листе, обавезно документујте промене или било шта необично.

Већина, ако не и све несреће повезане са употребом кровних крана, лако се могу спријечити обраћајући пажњу на потенцијалне опасности, обављање дневних инспекција и само кориштење здравог разума.